Skip to content
gotowanakukurydza.pl

gotowanakukurydza.pl

Catering, jedzenie, restauracje, dieta

  • Strona główna
  • Catering
  • Jedzenie
  • Napoje
  • Pozostałe
  • Lista wpisów
  • O nas
  • Kontakt
  • Jedzenie

Właściwości zdrowotne cukinii

27 sierpnia 2022

Jednym z najbardziej uniwersalnych warzyw ze względu na swoje właściwości odżywcze jest cukinia. Czy znasz właściwości cukinii?

Właściwości cukinii

Cukinia to cenny dar natury i wielki sprzymierzeniec w odchudzaniu. Zawartość wody i błonnika daje uczucie sytości i zmniejsza apetyt, co wpływa na redukcję tkanki tłuszczowej. Do jej głównych właściwości należą:

  • Posiada witaminę A, E, B i C. Świetne źródło antyoksydantów.
  • Zawartość witamin A i C zmniejsza uszkodzenia oksydacyjne i wolne rodniki.
  • Ma działanie moczopędne. Zwiększa produkcję moczu.
  • Ma mniej kalorii niż dynia, tylko 15 kalorii na 100 gram.
  • Posiada pektyny, celulozę, omega 3, karotenoidy.

Korzyści zdrowotne płynące z cukinii

Jest to warzywo bardzo łatwe do podania dzieciom, ponieważ jego smak i konsystencja sprawiają, że mogą się nim delektować, jednocześnie korzystając ze wszystkich jego właściwości. Z drugiej strony jest to jedno z warzyw, które nie jest tuczące. Jednak jego zalety nie ograniczają się do kontroli wagi, oto główne korzyści. Nie wiesz jak przyrządzić cukinię? Poznaj przepis na cukinię z farszem.

Obniża poziom cholesterolu

Warzywo to ma właściwości antyoksydacyjne i jest bogate w rutynę (rodzina flawonoidów). Chroni Cię to przed złym cholesterolem, gdyż obniża jego poziom i przeciwdziała ryzyku miażdżycy.

Dba o zdrowie kości

Cukinia posiada składniki odżywcze, które sprzyjają tworzeniu i wzmacnianiu kości, w tym żelazo, wapń, fosfor i magnez. Jest również niska w minerały takie jak cynk, sód, mangan, selen i miedź.

Kontroluje ciśnienie krwi

To pyszne i uniwersalne warzywo kontroluje poziom ciśnienia krwi. Dlatego osoby cierpiące na nadciśnienie mogą czuć się bezpiecznie spożywając cukinie. Posiada minerały, które regulują ciśnienie krwi.

Warzywo to dostarcza Ci dawkę potasu i magnezu, co pozwala na lepszą dystrybucję płynów ustrojowych, a także reguluje ciśnienie krwi, zmniejszając częstość występowania ostrego zawału serca.

Sprzyja florze jelitowej

Cukinia ma wysoką zawartość błonnika, który sprzyja zdrowiu jelit. Zalecana jest pacjentom z niektórymi problemami trawiennymi lub jelitowymi, takimi jak zapalenie żołądka i zaparcia.

Przeciwwskazania do jedzenia cukinii

To warzywo zapewnia wiele korzyści i nie ma skutków ubocznych. Mimo to dobrze jest nie nadużywać jej spożycia, pamiętajmy, że ma on dużo błonnika, który przeciwdziała zaparciom, ale nadmierne spożycie może powodować biegunki, zwłaszcza u dzieci.

Natomiast pacjenci z niewydolnością nerek powinni skonsultować się z lekarzem, aby określic, czy spożywanie jej jest wskazane, ponieważ ma właściwości moczopędne, które mogą powodować dyskomfort.

 

Continue Reading

Poprzedni: 8 produktów spożywczych z największą ilością kreatyny
Następny: Czy chipsy warzywne są zdrowsze od zwykłych chipsów?

Przeczytaj także

Ryż – dlaczego warto warto go wprowadzić w codziennej diecie
  • Jedzenie
  • Pozostałe

Ryż – dlaczego warto warto go wprowadzić w codziennej diecie

16 stycznia 2025
Śledź w marynacie z sałatką – jak przygotować?
  • Jedzenie

Śledź w marynacie z sałatką – jak przygotować?

4 stycznia 2023
Prozdrowotne działanie mandarynek
  • Jedzenie

Prozdrowotne działanie mandarynek

22 grudnia 2022
Różne odmiany gotowych dań ze sklepu – czy warto?
  • Jedzenie

Różne odmiany gotowych dań ze sklepu – czy warto?

17 listopada 2022
Jak przygotować pożywny wegetariański obiad – zapiekankę z kaszy gryczanej?
  • Jedzenie

Jak przygotować pożywny wegetariański obiad – zapiekankę z kaszy gryczanej?

30 września 2022
Zapiekanki, czyli pomysły na szybkie i tanie obiady
  • Jedzenie

Zapiekanki, czyli pomysły na szybkie i tanie obiady

26 września 2022

Lista wpisów

Duży zlew gospodarczy – niezastąpiony element zaplecza gastronomicznego
  • Pozostałe

Duży zlew gospodarczy – niezastąpiony element zaplecza gastronomicznego

24 czerwca 2025
W profesjonalnej kuchni, gdzie liczy się czas, higiena i organizacja pracy, każde wyposażenie ma znaczenie. Szczególnie istotne...
Przeczytaj
Ryż – dlaczego warto warto go wprowadzić w codziennej diecie

Ryż – dlaczego warto warto go wprowadzić w codziennej diecie

16 stycznia 2025
Śledź w marynacie z sałatką – jak przygotować?

Śledź w marynacie z sałatką – jak przygotować?

4 stycznia 2023
Prozdrowotne działanie mandarynek

Prozdrowotne działanie mandarynek

22 grudnia 2022
Różne odmiany gotowych dań ze sklepu – czy warto?

Różne odmiany gotowych dań ze sklepu – czy warto?

17 listopada 2022

Pozostałe

Duży zlew gospodarczy – niezastąpiony element zaplecza gastronomicznego
  • Pozostałe

Duży zlew gospodarczy – niezastąpiony element zaplecza gastronomicznego

24 czerwca 2025
Ryż – dlaczego warto warto go wprowadzić w codziennej diecie
  • Jedzenie
  • Pozostałe

Ryż – dlaczego warto warto go wprowadzić w codziennej diecie

16 stycznia 2025

Nie przegap

Duży zlew gospodarczy – niezastąpiony element zaplecza gastronomicznego
  • Pozostałe

Duży zlew gospodarczy – niezastąpiony element zaplecza gastronomicznego

24 czerwca 2025
Ryż – dlaczego warto warto go wprowadzić w codziennej diecie
  • Jedzenie
  • Pozostałe

Ryż – dlaczego warto warto go wprowadzić w codziennej diecie

16 stycznia 2025
Śledź w marynacie z sałatką – jak przygotować?
  • Jedzenie

Śledź w marynacie z sałatką – jak przygotować?

4 stycznia 2023
Prozdrowotne działanie mandarynek
  • Jedzenie

Prozdrowotne działanie mandarynek

22 grudnia 2022
Copyright © All rights reserved.