Dietetycy mówią jasno: chipsy warzywne, nawet jeśli są warzywami, niekoniecznie są zdrową opcją. Jeśli decydujemy się na tego typu przekąski, kupując je w supermarkecie, to co spożywamy to ultra przetworzony produkt, pełen kalorii i smażony na niskiej jakości oleju, więc różnica w stosunku do chipsów ziemniaczanych jest niewielka.
Przypominamy, że mamy do czynienia z żywnością wysokokaloryczną – na każde 100 gramów chipsów przypada ok. 500 kalorii – i choć wykonane z warzyw, a nawet z wyższej jakości olejów, byłyby lepsze od chipsów, to nadal nie są produktem godnym polecenia.
Wszystko się zmienia, jeśli przygotujemy chipsy w domu
Jeśli to, czego naprawdę szukamy, to zdrowa przekąska, „chipsy warzywne” mogą być opcją… jeśli zrobimy je domowym sposobem! j
Możliwości przyrządzenia ich w domu są nieograniczone: można je zrobić z bulw, takich jak słodki ziemniak lub bataty; z warzyw, takich jak marchew lub karczochy; z owoców, takich jak banany lub jabłka; a nawet z nasion roślin strączkowych, takich jak ciecierzyca lub kukurydza. Poznaj przepis na chipsy jabłkowe.
Jeśli zdecydujemy się na bardziej tradycyjną opcję warzyw korzeniowych lub jarzyn, najlepiej zamiast smażenia upiec je, aby ograniczyć kalorie i uczynić z nich naprawdę zdrową opcję.
Jak zrobić zdrowe chipsy?
– Najpierw musimy bardzo drobno pokroić wybrane warzywo, czy to będzie na przykład słodki ziemniak, marchewka czy burak.e.
– Następnie przełóż plastry do miski i dopraw odrobiną oliwy oraz przyprawami do smaku: solą i pieprzem, oregano, gałką muszkatołową… co kto lubi. Ważne jest, aby kawałki były zaimpregnowane, ale nie ma potrzeby, aby oleju było zbyt dużo.
– Następnie musimy włożyć je do piekarnika, wcześniej nagrzanego i pozostawić w nim w temperaturze 170º na około 10 lub 15 minut. Należy uważać, gdyż łatwo je spalić. W zależności od grubości krojenia, będą potrzebowały więcej lub mniej czasu na ugotowanie i będą mniej lub bardziej chrupiące.
Po wyjęciu musimy zostawić je do ostygnięcia i dopiero wtedy możemy je zjeść. Najlepsze jest to, że ich zastosowanie nie ogranicza się do bycia przekąską. Ziemniaki upieczone w ten sposób są doskonałym składnikiem obiadów i kolacji.