Skip to content
gotowanakukurydza.pl

gotowanakukurydza.pl

Catering, jedzenie, restauracje, dieta

  • Strona główna
  • Catering
  • Jedzenie
  • Napoje
  • Pozostałe
  • Lista wpisów
  • O nas
  • Kontakt
  • Jedzenie

Śledź w marynacie z sałatką – jak przygotować?

4 stycznia 2023

Do przygotowania tej pożywnej przekąski potrzebne nam będą następujące składniki: na śledzia w marynacie – 6 filetów śledzia solonego, 4 laski cynamonu, 305 ml oleju z pestek winogron lub słonecznikowego, 5 gwiazdek anyżu, 8-9 ziaren kolendry, 3 małe ząbki czosnku, 1 mała papryka chili; na sałatkę – 2050 ml wody, 5 g soli, 20 ml octu spirytusowego i odrobina do doprawienia sałatki, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, 1 średnie liść laurowy, 1 duża biała cebula, 1 jabłko szara reneta, 155 ml kwaśnej śmietany, szczypta cukru, sól, mielony pieprz czarny, 50 g świeżego koperku.

O przygotowaniu śledzia w marynacie z sałatką

Przygotowanie – filety do zamarynowania przygotujmy 4 dni wcześniej: śledzie opłuczmy z solanki i zostawmy w zimnej wodzie z lodem na kolejne 3 godziny, aby pozbyć się nadmiaru soli. Znów do naczynia żaroodpornego wlejmy olej, dodajmy zgniecione laski cynamonu, anyż, kolendrę, czosnek i paprykę chili. Rozgrzejmy piekarnik do temperatury 140 stopni Celsjusza i wstawmy naczynie z oliwą i przyprawami na 60 minut czasu. Po tym czasie odstawmy całość do wystygnięcia. Kiedy olej będzie zimny, zalejmy nim filety śledziowe, przykryjmy je i włóżmy do lodówki na minimum 4 dni.

Teraz przygotujmy sałatkę do śledzi: do rondelka wlejmy wodę, dodajmy sól, ocet, ziele angielskie oraz liść laurowy, i gotujmy na malutkim płomieniu. Cebulę obierzmy, posiekajmy w piórka i sparzmy w gorącej wodzie z przyprawami, tak aby pozostała jędrna, ale straciła swoją naturalną ostrość. Następnie zahartujmy ją w wodzie z lodem. Odsączmy, posiekajmy i przełóżmy do czystej miski. Jabłko obierzmy i pokrójmy w kostkę, dodajmy do cebuli, wymieszajmy. Dodajmy kwaśną śmietanę, szczyptę cukru i odrobinę octu spirytusowego. Doprawmy solą i pieprzem i wymieszajmy. Na koniec dodajmy posiekany koperek. Wstawmy do lodówki na minimum 60 minut czasu. Filety śledziowe podawajmy zawinięte w rulon, z porcją sałatki i koperkiem.

Źródło: https://www.kcal.pl/

Continue Reading

Poprzedni: Prozdrowotne działanie mandarynek
Następny: Ryż – dlaczego warto warto go wprowadzić w codziennej diecie

Przeczytaj także

Ryż – dlaczego warto warto go wprowadzić w codziennej diecie
  • Jedzenie
  • Pozostałe

Ryż – dlaczego warto warto go wprowadzić w codziennej diecie

16 stycznia 2025
Prozdrowotne działanie mandarynek
  • Jedzenie

Prozdrowotne działanie mandarynek

22 grudnia 2022
Różne odmiany gotowych dań ze sklepu – czy warto?
  • Jedzenie

Różne odmiany gotowych dań ze sklepu – czy warto?

17 listopada 2022
Jak przygotować pożywny wegetariański obiad – zapiekankę z kaszy gryczanej?
  • Jedzenie

Jak przygotować pożywny wegetariański obiad – zapiekankę z kaszy gryczanej?

30 września 2022
Zapiekanki, czyli pomysły na szybkie i tanie obiady
  • Jedzenie

Zapiekanki, czyli pomysły na szybkie i tanie obiady

26 września 2022
Czy chipsy warzywne są zdrowsze od zwykłych chipsów?
  • Jedzenie

Czy chipsy warzywne są zdrowsze od zwykłych chipsów?

16 września 2022

Lista wpisów

Duży zlew gospodarczy – niezastąpiony element zaplecza gastronomicznego
  • Pozostałe

Duży zlew gospodarczy – niezastąpiony element zaplecza gastronomicznego

24 czerwca 2025
W profesjonalnej kuchni, gdzie liczy się czas, higiena i organizacja pracy, każde wyposażenie ma znaczenie. Szczególnie istotne...
Przeczytaj
Ryż – dlaczego warto warto go wprowadzić w codziennej diecie

Ryż – dlaczego warto warto go wprowadzić w codziennej diecie

16 stycznia 2025
Śledź w marynacie z sałatką – jak przygotować?

Śledź w marynacie z sałatką – jak przygotować?

4 stycznia 2023
Prozdrowotne działanie mandarynek

Prozdrowotne działanie mandarynek

22 grudnia 2022
Różne odmiany gotowych dań ze sklepu – czy warto?

Różne odmiany gotowych dań ze sklepu – czy warto?

17 listopada 2022

Pozostałe

Duży zlew gospodarczy – niezastąpiony element zaplecza gastronomicznego
  • Pozostałe

Duży zlew gospodarczy – niezastąpiony element zaplecza gastronomicznego

24 czerwca 2025
Ryż – dlaczego warto warto go wprowadzić w codziennej diecie
  • Jedzenie
  • Pozostałe

Ryż – dlaczego warto warto go wprowadzić w codziennej diecie

16 stycznia 2025

Nie przegap

Duży zlew gospodarczy – niezastąpiony element zaplecza gastronomicznego
  • Pozostałe

Duży zlew gospodarczy – niezastąpiony element zaplecza gastronomicznego

24 czerwca 2025
Ryż – dlaczego warto warto go wprowadzić w codziennej diecie
  • Jedzenie
  • Pozostałe

Ryż – dlaczego warto warto go wprowadzić w codziennej diecie

16 stycznia 2025
Śledź w marynacie z sałatką – jak przygotować?
  • Jedzenie

Śledź w marynacie z sałatką – jak przygotować?

4 stycznia 2023
Prozdrowotne działanie mandarynek
  • Jedzenie

Prozdrowotne działanie mandarynek

22 grudnia 2022
Copyright © All rights reserved.